anil_akalp
Site Admin
Kayıt: Aug 07, 2006
|
Tarih: 2007-08-12 10:39:58
Mesaj konusu: 1960'larin futbol cografyasina dönüs
|
|
|
(Tanil Bora'nin yeni yazisi. Gözden kaçmasin diye buraya ekleyeyim dedim.)
___
Yeni sezon, mevsim anormallerini yine hiç hesaba katmadan, bu hafta sonu basliyor. Aman, kalelere gelsin, cana gelmesin. Bu sezonun karakteristigi cografi büzülme: 18 takimli sahnede rol alanlarin yarisi istanbul ve Ankarali
2007/08 sezonunun önemli karakteristiklerinden biri, bölgesel dengesizlik. 'Tam Saha'nin son sayisinda Nihat Özten ve Baris Mutlu'nun, bellibasli Avrupa liglerinin futbol cografyasina da bakan arastirmalari gösteriyor ki, 18 takimli dönemde bayilik aginin en daraldigi sezonu idrak ediyoruz: 1989/90'dan sonra ikinci kez, 'canli' 1. Lig futbolunun dagitimi sadece 11 sehre yapilacak. Bugüne kadar 18 takimli lige 14, 19 takimli ligde ise 15 sehre kadar yükselmis bu sayi. simdi, nasil bir yerlerde CHP ve MHP, bir yerlerde DTP hiç yoksa, bir yerlerde de 1. Lig futbolu hiç yok. istanbul'dan 5, Ankara'dan 4, Ankara haricindeki Orta Anadolu'dan 3, Dogu Karadeniz'den 2, iç Ege'den 2, Marmara'dan 1, Akdeniz-Güneydogu esiginden 1 takim var. Koskocaman Akdeniz havzasi ve Dogu-Güneydogu, Bati ve Orta Karadeniz, Ege kiyisi, süperligden arindirilmis bölgeler. (istanbul-Tekirdag karayolu üzerindeki Atatürk Olimpiyat stadini mesken tutan istanbul Büyüksehir Belediyespor'u, hayatinda 1. Lig görmemis olan Trakya'ya yazsak mi?) 2007/08 sezonunun önemli karakteristiklerinden biri, bölgesel dengesizlik. 'Tam Saha'nin son sayisinda Nihat Özten ve Baris Mutlu'nun, bellibasli Avrupa liglerinin futbol cografyasina da bakan arastirmalari gösteriyor ki, 18 takimli dönemde bayilik aginin en daraldigi sezonu idrak ediyoruz: 1989/90'dan sonra ikinci kez, 'canli' 1. Lig futbolunun dagitimi sadece 11 sehre yapilacak. Bugüne kadar 18 takimli lige 14, 19 takimli ligde ise 15 sehre kadar yükselmis bu sayi. simdi, nasil bir yerlerde CHP ve MHP, bir yerlerde DTP hiç yoksa, bir yerlerde de 1. Lig futbolu hiç yok. istanbul'dan 5, Ankara'dan 4, Ankara haricindeki Orta Anadolu'dan 3, Dogu Karadeniz'den 2, iç Ege'den 2, Marmara'dan 1, Akdeniz-Güneydogu esiginden 1 takim var. Koskocaman Akdeniz havzasi ve Dogu-Güneydogu, Bati ve Orta Karadeniz, Ege kiyisi, süperligden arindirilmis bölgeler. (istanbul-Tekirdag karayolu üzerindeki Atatürk Olimpiyat stadini mesken tutan istanbul Büyüksehir Belediyespor'u, hayatinda 1. Lig görmemis olan Trakya'ya yazsak mi?) Derbilerden derbi seç Lig mürettebatinin yarisi, istanbul ve Ankara'da mukim. 10 çesit istanbul, 6 çesit Ankara derbisi ediyor bu; zaten uluorta kullanilan derbi adinin suyu çikacak. 34 haftanin 24'ünde, en az bir istanbul-Ankara seyahati var (12. haftada, üç istanbul-Ankara maçi). 5 istanbul, 4 Ankara takimi... Böyle bir sey, en son 1969/70 sezonunda görülmüstü! istanbul'dan GalatsarayFenerBesktas'a ilâveten istanbulspor ve Vefa, Ankara'dan Ankaragücü ve Gençlerbirligi'ne ilâveten PTT ve Ankara Demirspor vardi o zaman.
Velhâsil, izmir'in hazin eksikligiyle, 1960'li yillarin futbol cografyasini andiran bir durumla karsi karsiyayiz. Malûm, 'Milli Lig' 1959' da sadece üç büyük sehrin takimlariyla kurulmustu. Anadolulular, yavas yavas geldiler: 1960'da (sadece bir yilligina) Adana Demirspor, sonra tâ 1966'da Eskisehirspor, 1967'de Bursa, Mersin idman Yurdu, 1969'da Samsun, 1970'te Bolu, 1971'de Adanaspor, Giresun... Üç sehrin takimlari, böyle böyle seyreldiler. Bu isin dorugu, 1980/81 sezonudur: O sezon üç büyük sehirden toplam sadece dört takim vardi (Üç istanbullu + Altay). 1976-80 arasinda da üç sehir toplam 5 takimla temsil edildi. Ankara, dört sezon (76/77, 78-81 arasi) 1. Lig'de hiç yoktu. izmirlilerin makûs talihi malûm; 1983'te ve 1990'da düsüp hemen geri çikan 'Büyük Altay'in binyil dönümü senesindeki düsüsünden beri, bellerini dogrultamadilar. Göztepe iki (2001-3), Altay bir sezonluguna (2002/3) misafirlige geldi, o kadar. istanbul'un durumu ilginç. 1974'te Vefa'nin düsüsünden sonra, 1982'ye kadar GalatsarayFenerBesiktas yalniz kalmislardi. 1982'de Sariyer istanbullulari dörtledi. O zamandan beri, tâ 2005'e kadar istanbul'un dört takimdan asagi düstügü sezon olmamisti. 2005'te istanbulspor'un vedâsindan sonra iki sezondur yine üçe düsmüslerdi; derken bu sezon biri çaylak, öteki 1960'larda Milli Lig tozu yutmus iki istanbul takimi birden çikageldi.
Yenilerden Kasimpasa, tasidigi semt kimligiyle bir renk olacak. istanbul Büyüksehir Belediyespor, öncelikle, teknik direktör Abdullah Avci'nin hünerlerini Süper Lig ortaminda görmemizi saglayacagi için ilgi çekici.
Oftas da aramizda
En 'enteresan' olani ise, Gençlerbirligi Oftas'in aramiza katilmasi. Gençlerbirlikliler, 'Bir, iki, üç, daha fazla Gençlerbirligi' veya 'Bir gün bütün takimlar Gençlerbirligi olacak' gibi sloganlar imal edebilirler! iki akraba takimin ayni ligde yer almasi, etik açidan kabul edilemez, ancak Türkiye'nin idare-i maslahat düzeninde mümkün bir durum. isin öteki cephesinde, Gençlerbirligi-Junior kadrosunun göz yasartici basarisi var. Dört sezonda üç küme atlayarak en üst lige çikan, tahsil yasinda bir çekirdek kadrodan söz ediyoruz. Eski baskanlari Suphi Yalçinkaya, 'normali kulübün takim kurmasidir, biz takima kulüp kurduk' demisti! Bu genç sifatli, genç ruhlu takimi izlemek, futbolsevere hediyedir.
Futbola batmazdan evvel, son bir yüzme notu: Yasayan en mühim Adanalilardan Hayri Kozanoglu, Adanali altin nesil hakkindaki yazimda adini anmakla yetindigim Ayhan Karatas'in ehemmiyetini hatirlatti bana. Soyadinca Karatasli, çocukken 1 kilometre ötedeki adaya yüze gele idman yapan sampiyon. 15 sene üst üste Türkiye sampiyonu oldugu 100 metreyi, ilk kez bir dakikanin altinda yüzdü. Yüzme ve sutopunda 150 kez milli oldu. Lisansli basketbol, voleybol, futbol oynamisligi, güresçiligi var. Adana Demirspor'da, tabii ki. 23 yasindan beri kas erimesinden mustaripti. 13 Aralik 2004'te yoksulluk içinde öldü. Bikma ey okur, bunlar kadri bilinmeyen spor efsanelerimizdir!
Tanil Bora
Radikal Gazetesi
07 Agustos 2007
|
|