Ziya Adnan
Site Admin
Kayıt: May 06, 2003
|
Tarih: 2008-05-15 23:40:28
Mesaj konusu: Bir Sezonun Ardindan…
|
|
|
Uzaklardan…
1993 senesinde kuruldu Premier lig ve zamanla dünyanin en çok izlenen ligi haline geldi. Öylesine büyük ki ilgi ingiliz futboluna, bir alt ligi ‘Coca Coca’ nin izlenme orani bile ‘Serie A’ dan daha fazla. Öylesine bir ilgi ki, Premier lig takimlarinin sezonluk biletlerine sahip olabilmek için uzun bir bekleyis gerekli. Örnegin, Arsenal sezonluk biletine sahip olmak için bekleme sirasi sekiz sene civarinda. Sirada 40,000’e yakin taraftar. Arsenal’in, evinde maç basina geliri yaklasik 3 milyon Sterlin. Bu sezon Emirates stadini 1.6 milyonun üzerinde taraftar ziyaret etti. Arsenal’in, evinde maç basina ortalama taraftar sayisi 60,070.
Manchester United’in, bu sezon Old Trafford’da oynadigi maçlarda ki taraftar ortalamasi 75,691. Küme düsmesi haftalar önce kesinlesen Derby’nin, Pride Park stadinda ki taraftar ortalamasi 32,432. Küme düsen diger takim Birmingham’in, 26,181. Premier ligin bu sezon oynanan maçlarda ki taraftar ortalamasi 36085. Tüm maçlarda tribünlerde yerini alan taraftar sayisi 13,712,654. (Kaynak – www.premierleague.com).
Bu rakamlara bakinca, büyüklügüne yalnizca kendimizin inandigi ‘kursunlu’ ligimizin vasatligi ortada. ‘Dünyanin en büyük derbisi’ olarak tanitilan maçta ki taraftar sayisi, 22,000 altinda. sampiyon Galatasaray’in sezonluk biletli taraftar sayisi dokuz bin civarinda. Yurdun dört bir yaninda ‘Süper’ lig takimlari bos tribünlere oynarken, Digitürk satislarinda patlama. Bizim futbol sevdamiz, üçlü oligarsinin gölgesinde, televizyon ekranlari karsisinda,. Bizim futbol sevdamiz, havaya sikilan kursunlarda, formaya takilan yildizlarda.
Türk futbolu adalet ve rekabetten uzak, sonu ta basindan belli yazik bir nakarat tadinda. Haliyle bu ucube düzenin kaymagini yiyen Türk spor basini. Zaten Türk futbolunda hersey reyting ugruna…
***
Premier lig kuruldugundan bu zamana, dört takim sampiyonluk kupasini müzesine götürmeyi basardi. Bu takimlarin basini, bu sezon öncesinde dokuz kez sampiyon olan Manchester United çekti. 70’li ve 80’li yillarin efsane takimi Liverpool ise Premier ligde hiç sampiyon olamadi. En son sampiyonlugu Premier lig öncesinde, 1991 senesinde.
11 Mayis 2008, yazin habercisi günesli bir günde, Manchester United Premier ligde 10. sampiyonlugunu yasadi. Zemini son derece kötü, 25,135 kapasiteli JJB stadinda, ev sahibi Wigan Athletic deplasmaninda 2-0 galibiyet sonrasi sampiyonluk kupasini kaldirdi. Kasim 1986 dan beri bu takimin basinda bulunan Sir Alex Ferguson’un sevinci görülmeye degerdi. Maç sonu basin toplantisinda, 21 Mayista sampiyonlar ligi kupasini da kazanirlarsa, bu sezonun kariyerinde ki en basarili sezonu olacagini söyledi iskoç teknik adam. sampiyonlugun hemen ertesinde, ingiltere’de sezonun en basarili teknik adami ilan edildi.
Bu basari da en büyük pay sahibi, süphesiz 5 subat 1985 dogumlu Portekizli futbol sihirbazi Cristiano Ronaldo. 31’i lig maçlarinda olmak üzere 41 gol atti. Küme düsen Birmingham takiminin tüm sezon evinde oynadigi maçlarda attigi gol sayisi 30. Küme düsen Reading’in tüm sezon boyunca attigi gol sayisi Ronaldo’nun tek basina attigi gol kadar.
***
Bu maçtan önce, 17 gol dezavantaji ile Manchester United’in puan kaybetmesini bekleyen Chelsea, kendi evinde Bolton ile 1-1 berabere kalarak iki puan eksigi ile ikincilik ile yetinmek zorunda kaldi. Kaderin cilvesi, geçtigimiz ay, kendi sahasinda oynadigi, uzun süre önde götürdügü ve sayisiz firsat kaçirdigi maçta Wigan’a son saniye golü ile iki puani kaptirmisti Chelsea. Eger o golü yememis olsaydi, bugün sampiyonluk kupasini kaldiran takim olabilirdi. Chelsea’nin evinde oynadigi maçlarda ki taraftar ortalamasi 41,397.
Bu sezon Premier ligin en golcü takimi Manchester United. Premier ligin gol krali Ronaldo. Tüm turnuvalarda en fazla gol atan takim ise Liverpool. Fernando Torres, ligde attigi 24 gol ile birlikte, Arsenal’in golcüsü Adebayor ile ikinci sirada. ‘El Ninno’ lakapli Torres’in tüm maçlarda attigi gol sayisi 33.
Premier ligde yer alan yirmi takim arasinda, Tottenham’in White Hart Lane stadi en gollü maçlara sahne oldu. Tottenham’in evinde oynadigi 19 lig maçinda, taraftarlar 80 gol izledi. En az golün atildigi futbol arenasi ise Wigan’in JJB stadi (38 gol).
Küme düsmekten, gol avaraji ile kurtulan Fulham, Manchester City ile birlikte bu sezonun ‘En Centilmen Takim’lari. iki takimdan biri, çekilecek kura sonucu UEFA kupasina gitme hakkini kazanacak. Böylece, gelecek sezon UEFA kupasinda dört ingiliz takimi. Küme düsen takimlarin kaybi ise takim basina 60 milyon Sterlin civarinda.
***
Velhasil, futbolseverin seyrine doyamadigi, nice heyecanli maçlara sahne bir Premier lig sezonu daha sona erdi. simdi gözler 21 Mayista Moskova’da oynanacak sampiyonlar ligi finalinde. Premier lig sampiyonu ile lig ikincisi arasinda oynanacak maçta.
Gelecek sezon sampiyonlar liginde dört Ingiliz takimi ve ayni zamanda UEFA kupasinda. Bizde ezelden eksik ‘rekabet’ meselesi, Premier ligde fazlasiyla. BBC televizyonunda, Cumartesi aksamlari yayinlanan ve her takimin maç özetlerini içeren ‘Match Of the Day’ programini izlerken, her hafta saatlerce yalnizca üç istanbullu’nun tartisildigi sikici futbol programlarimiz gelir aklima. Belki gelecekte bir gün, biter bu bezirgan saltanati temennisi geçer içimden…
Keske bizim futbolumuzda da statlar dolu, medya adaletli, yöneticiler isbilir olsa, hakemler formaya göre düdük çalmasa, havuz sisteminde adil paylasim olsa. Keske naklen yayin kavrami sadece üç takim için geçerli olmasa, spor yorumculari tarafsiz olsa.
Geçen haftasonu, Birmingham’in küme düstügü maçta, ekranlarda tribünlerde aglayan mavi beyaz formali küçük çocuklarin üzüntüsü yansidi ekranlara. O minicik yüzlerden akan gözyaslari çok sey anlatti, anlayana. Ayni saatlerde, Edirne’den Van’a, yurdun dört bir yaninda, Istanbul’u yasamlarinda muhtemel hiç görmemisler, ‘zafer avcilari’, medya kurbanlari, yurdun dört bir yaninda eli yüzü düzgün bir stada bile sahip olmayan Galatasaray’in sampiyonlugunu kutluyordu.
Uzaklarda, küme düsmüs olsalar bile, kendi sehrinin takimina sevdali çocuklarin hüzünlü yüzlerini izlerken, keske ingiltere’de oldugu gibi, bizde de ‘sehir milliyetçiligi’ birazcik gelismis olsa geçti aklimdan. Zira takimlar sadece sürekli göz önünde olduklari, sadece sampiyon olduklari, sadece zengin olduklari, sevillmemeli. Zira bazen küçük bir çocugun gözyaslari, en görkemli sampiyonluk kutlamasindan bile derin iz birakir insanda.
Pek umudum yok ama darisi belki bir gün basimiza…
Ziya Adnan
|
|