Ziya Adnan
Site Admin
Kayıt: May 06, 2003
|
Tarih: 2010-07-13 22:45:25
Mesaj konusu: sisman Kalecinin Hikâyesi...
|
|
|
“Beni nasil çagirirlarsa çagirsinlar, yeter ki yemege geç çagirmasinlar.”
William Henry Foulke
Bir zaman önce, sehirdasim Tanil Bora’nin Radikal gazetesindeki kösesinde okumustum sisman kalecinin hikâyesini (Hem topçu, hem de sisman herkesten - 22.07.2008)… Tanil’in her zamanki güzel üslubu ile yazdigi cümleleri okurken, günümüzden çok zaman önce yasamis kalecinin hikâyesi içime fena dokundu, üzerinde yazmadan edemedim.
William Henry Foulke… Lakabi: “Fatty” (sisko)...
12 Nisan 1874 tarihinde, ingiltere’nin Shropshire bölgesinin Dawley kasabasinda dünyaya geldi. Gençlik yillarinda ingilizlerin ata sporu “Cricket”e merak saran Foulke, 1900’lu yillarin basinda “Derbyshire County Cricket Club”da adini duyurdu. Henüz 19 yasindayken, Sheffield United takiminin ‘scoutlari’ tarafindan kesfedildi ve kisa zamanda takimin kalesini korumaya basladi. Kilosu hakkinda çesitli rivayetler olmasina karsin, 1.93 lük boyu ve 150 kilo agirligi ile futbol sahalarinda nam ve korku saldi. ilk maçini 1 Eylül 1894 tarihinde West Bromwich Albion’a karsi çikardi. Bir dagi andiran cüssesiyle kalenin büyük bölümünü kapladigi için kendisine gol atmakta zorlanirdi rakip forvetler. Üstelik dev cüssesinden umulmayacak çeviklige sahipti. Haliyle penalti kurtarma konusunda ondan daha iyisini bulmak zordu.
1894–1905 seneleri arasinda Sheffield United’in kalesini koruyan “Fatty”, bu sürede takimiyla üç kez ingiltere Federasyon Kupasi finalinde yer aldi, kupayi iki kez kazandi. Yazilanlara göre, 1902 senesinde oynanan final maçinda, Southampton’in attigi beraberlik golüne uzun süre itiraz etmis, maç sonunda hakemi soyunma odalarina kadar kovalamis, hakem ise çareyi malzeme odasina kaçmakta bulmustu. Federasyon yetkililerinin araya girmesiyle, kapiyi kirmak üzereyken sakinlestirilmis, hakem de mahsur kaldigi odadan sag salim çikmayi basarmisti.
Bir baska maçta, 1896–97 sezonunda, Derbyshire takimina karsi oynarken, takiminin attigi gole çok sevinen Fatty, üst diregi iki eliyle kavrayarak sallanmaya baslamis, ancak 150 kiloluk agirliga dayanamayan direk ortadan kirilinca, maç uzun süre durmustu...
Sheffield takimiyla 299 maçta sahaya çiktiktan sonra, 1905 senesinde günümüzde bir maç bileti fiyatina denk gelen 50 Sterlin (!) karsiliginda, Bati Londra takimi Chelsea’ye transfer oldu. O dönem Chelsea’nin teknik direktörü Robertson, rakip takimlar sahaya çikarken korkutmak için degisik taktiklere basvuruyordu. Kale arkasindaki top toplayicilari minicik çocuklardan seçiyor, sahaya çikarken takimin en bücür futbolcularini “sisman”in arkasindan kosturarak onun daha azman görünmesini sagliyor, böylece rakip takim futbolcularinin yüreklerine daha maç baslamadan korku saliyordu.
Yesil sahalarda ilk kez top toplayici çocuklar Fatty’nin maçlarinda aksesuar olarak kullanilmis, sonrasinda futbolun degisilmez parçasi haline gelmistir.
***
Ancak bir zaman sonra, Fatty hayli asabilesmis, hirçinligi ile hemen her maçin olay adami haline gelmisti. Kimi zaman takim arkadaslarina kizip maç esnasinda sahayi terk ediyor, kimi zaman tepesini attiran rakip forvet oyuncularini tuttugu gibi çuval misali firlatiyordu. Hatta kendisini çok sinirlendiren rakip futbolcularin üzerine oturuyor ve siniri geçene kadar kalkmiyordu.
Yemege karsi zaafi olan kaleci, yazilanlara göre bir maç öncesinde takim arkadaslari için hazirlanan kahvalti masasina herkesten önce oturmus, arkadaslari gelene kadar masada ne varsa afiyetle silip süpürmüstü. Maça aç bilaç çikmak zorunda kalmisti talihsiz takim...
Türlü garipliklerine ragmen çok sevmisti Chelsea taraftari sisman kalecisini… Rivayete göre günümüzde Ada futbolunda hafif göbek salmis kilolu futbolculara (Liverpool takiminin unutulmaz orta saha oyuncusu Jan Molby’nin kulaklarini çinlatalim bu vesileyle) ithafen siklikla duyulan, “Who ate all the pies?” (Turtalarin hepsini kim yedi?) tezahürati ilk kez Chelsea tribünlerinde onun adina söylenmistir.
Kendisine yapilan bu tezahürata karsilik söyledigi, “Beni nasil çagirirlarsa çagirsinlar, yeter ki yemege geç çagirmasinlar!” cümlesi futbol literatürüne geçmistir.
***
Chelsea’de bir sezon oynadiktan sonra Bradford City takimina transfer olan Fatty, 22 maçta bu takimin kalesini korudu. Bir maçta hakem, rakip takimin formasiyla benzer renkte olan kazagini degistirmesini istemis, ancak dev cüssesine uygun kazak bulunamayinca, aceleyle stadin yakinindaki evlerin birinden getirilen yatak örtüsüne sarinmisti. Bradford o maçi 1–0 kazandi. Rivayete göre, yatak örtüsü kirlenmesin, sahibine ayip olmasin diye o maçta çok fazla uçmamisti sisman!
Bir sezon Bradford’da oynadiktan sonra, futbolu birakan Fatty, ilerleyen zamanlarda parasiz kalinca Bradford panayirlarinda kalecilik yaparak hayatini idame ettirmeye çalisti. 1916 senesinde, henüz 42 yasinda yoksulluk içinde hayata veda etti. Ölüm nedenini zatürre olarak yazdi gazeteler.
Orada, uzaklarda, bundan çok zaman önce futbolcularin karin tokluguna oynadiklari siyah-beyaz zamanlarda, adina tezahüratlar yazilmis dev bir kaleci yasadi ve öldü. Geriye çok eskiden onun adina söylenmis, zaman içinde günümüze kadar gelmis o müthis tezahürat kaldi.
Futbol kariyeri boyunca yalnizca bir maçta ingiltere Ulusal Takiminin kalesini koruyan (ki ingiltere o maçi 4–0 kazanmistir) “sisman”in mezari, dogup büyüdügü Sheffield sehrinin Burngreave Mezarligindadir.
***
simdi Dünya Kupasi… Vuvuzelalar esliginde kalecilerin sahne aldigi zamanlar...
ingiltere’nin yesil parklarinda, yaz günesinin isittigi yesil çimenler üzerinde, küçük çocuklar futbol kahramanlarini taklit ederler, bir gün onlar gibi olmak hayaliyle… “Gicir” formalari içinde kimi Gerrard olur, kimi Lampard, kimi Rooney, kimi James... Dikkatlice bakarsaniz, çogunlukla en toraman, en tosun çocuk kalededir bu maçlarda. iki direk arasinda, cüssesine bir beden büyük kaleci kazagi, ellerinde kocaman kaleci eldivenleriyle talimatlar yagdirir önünde oynayan takim arkadaslarina.
iste günün birinde, kaledeki o tombul çocuga takilirsa gözünüz, hatirlayin ‘sisman’i...
Ve o gülümseten tezahürati...
“Who ate all the pies ?”
Ziya Adnan
|
|