gokhan_caglayan
Site Admin
Kayıt: Feb 28, 2005
|
Tarih: 2005-07-11 15:47:55
Mesaj konusu: Bambaska bir futbol anlayisi
|
|
|
Bambaska bir futbol anlayisi
Futbol sahalarinda sike ve doping skandallarinin yasandigi, çete-mafya, yolsuzluk iliskilerinin sinirlari astigi günleri yasiyoruz. Futbolun spor olmaktan çikip kolay ve çok para kazanmanin yolu olarak görüldügü bu günlerde, amatör bir kulübün yöneticileri ve oyunculari sporun kardeslik için de yapilabilecegini herkese gösteriyor. Çigli’de bir gecekondu mahallesi olan Güzeltepe’nin gençleri bütün olanaksizliklara ragmen oynadiklari futbolla ve kisilikleriyle gençlere örnek olma yolunda önemli bir adim atmislar.
Futbol paylasimdir
Bir çok amatör kulübün yapmadigini yapiyor Güzeltepe Spor Kulübü ve Güzeltepe’li gençler. Futbolu sadece bir spor olarak görmenin disinda paylasimin, üretmenin ve kardesligin araci olarak görüyorlar. Kulüp yöneticileri ve antrenörü gençlerle birlikte piknikler düzenleyip olanaklari ölçüsünde beraber sinemaya, tiyatroya gidiyorlar. Kulüp binasinda tiyatro ve satranç kurslari vermeyi istiyorlar. Bu yil 150 sporcunun lisansinin yenilendigi kulüpte A takim disinda bütün sporcularin ayda 4 kitap okuyup kompozisyon yazma zorunlulugu var. Kulüp haftalik bir gazete de çikariyor.
Turnuvalarindan resmi kulübe
Güzeltepespor Kulübü’nün hikayesi resmiyeti olmayan ve mahalle halkinin öncülügünde düzenlenen sokak turnuvalariyla basliyor. Bu turnuvalara giderek amatör bir kulüp ihtiyaci doguyor.
Kulüp kurma arayisi
Kulüp kurma arayislarina, 1998’de Saglik Bakanligina bagli Bölge Tamir Atölyeleri Spor Kulübü (BTA)’nden yanit geliyor. BTA yönetiminin kulübü devretme niyeti oldugu ögreniliyor ve ilk kongrede bu kulüp devralinip adi Güzeltepespor Kulübü olarak degistiriliyor.
Federasyonda isim degisikligi yapmak epeyce pahaliya mal oldugu için kulübün resmi adi hâlâ BTA olarak kaliyor. Kulüp, önce sadece A takim olarak basladigi ligde su an 5 kategoride mücadele veriyor.
Seçim malzemesi olarak kulüp
Toplumdaki yozlasmanin 1980 sonrasi basladigini söyleyen kulüp Baskani Osman Oflatçi, sokak turnuvalarinin düzenleyicilerinden ve kulüp kuruldugundan beri baskanligini sürdürüyor. Gençlerin kahvelerden baska gidebilecekleri bir mekanin olmadigini anlatan Oflatçi, “Onlari uyusturucudan ve diger kötü aliskanliklardan kurtarmak, nefes alip paylasmayi ögrenecekleri bir ortam saglamak amacimiz” diyor. Güzeltepe’nin bir emekçi mahallesi oldugunu ve birçok sorunla karsilastiklarini anlatiyor Baskan; “Elektrigimizin, suyumuzun olmadigi, hatta topumuzun olmadigi süreçlerden geçtik. Zaman zaman maçlara yürüyerek gittik. Seçim dönemlerinde baskan adaylari kulübü seçim malzemesi yapmaya çalistilar. Malzemelerimizi sponsorlarla ve kendi olanaklarimizla edinmeye çalisarak bu günlere geldik” diye konusuyor.
Basarinin her seye ragmen basari olmadigini savunan baskan, spor ahlaki ve dostlugun her seyin üstünde geldigini belirtiyor: “Aslinda basari da bu tarzimizla birlikte geldi. Miniklerimiz sampiyon oldu, A takim 2., B genç takim ise 3. oldu. Basari sadece çalismakla degil, kenetlenmekle, birlikte bir seyler yapmakla gelir. Saglam kafa, saglam vücut ve aydinlik bir yarin için buradayiz.”
Güzeltepe Gençlik Meclisi
Güzeltepe’nin sorunu futbol oldugu için bu isleri yapmadiklarini anlatan kulübün antrenörü sahverdi Aydemir ise söyle konusuyor: “Bizi buraya getiren nedenler var, en basta toplumdaki büyük yozlasma. Soruna bir yerlerden müdahale etmek gerekiyor, biz de futboldan basladik. Genç arkadaslarimizla, ülkenin ve Güzeltepe’nin sorunlarini tartisiyoruz. Düsünce alis verisinde bulunuyoruz. Bu tartismalar üzerinden Güzeltepe Gençlik Meclisi olusturmayi istiyoruz. Sadece futbolla ugrasmiyoruz gençlerimize toplum bilincini vermeye çalisiyoruz” diyor.
Önceden diger takimlarin da, hakemlerin de maçlarda karsilarina çekinerek geldiklerini anlatan Aydemir, kulübün imajinin tamamen yenilendigini anlatiyor: “ismimizin Güzeltepe olmasi bile yetiyordu. Gençlerimize öcü gibi bakiyorlardi. Biz bu imaji 4 yilda sildik ve izmir’de 202 takimin oynadigi amatör ligde 2 yil üst üste en centilmen takim seçildik. 2 yil kirmizi kart görmeden sezon bitirdik. ilk yil küme düstük ama ikinci yil yenilgisiz sampiyon olduk. Gençler dogustan kötü aliskanlik sahibi olmuyor, bu çevre bunlari bu hale getiriyor. Medya mafya dizileriyle, televolelerle gençlerimizi çevrelerine duyarsizlastiriyor.”
Gol krali Metin
Bu yil miniklerden yildizlara geçen Metin Beytas ise geçen sezon ilk dört maçta oynayamamasina ragmen 20 gol atarak minikler kategorisinde gol krali olmus. Maltepe ilkögretim Okulu 8. Sinif ögrencisi Metin, “Futbol derslerimi etkilemiyor, bu yil takdir aldim. Ailem de derslerimde de basarili oldugum için bana destek veriyor” diyor. Okulun ve futbolun disinda ayakkabi boyaciligi yapiyor Metin söyle devam ediyor: “Futbola baslamadan önce kimseyle sohbet etmezdim. Basladiktan sonra bir sürü arkadasim oldu” diyor. Metin en son Tarik Bugra’nin Osmancik kitabini okumus. Minik takimin kaptani Aytaç ise geçen sezon yaptigi 25 asistle, asist krali olmus. En son Gülten Dayioglu’nun kitabini okudugunu anlatan Aytaç “Kulüp bizi kötü aliskanliklardan uzak tutuyor” diye konusuyor.
Ozan Sürücü
evrensel gazetesi 12/07/2005
|
|