silinmis_kullanici
Site Admin
Kayıt: Aug 01, 2002
|
Tarih: 2006-09-25 16:48:24
Mesaj konusu: Maliye'den Gençlerbirligine naylon fatura iddiasi...
|
|
|
TÜRKiYE'DE BU DA OLDU.
Türkiye'nin en büyük sorunlarindan biri de sahte fatura. Bu isin en basinda yer alan, bu tür girisimlere göz açtirmamasi gereken kurum ise Maliye Bakanligi. Ancak, Ankara'da son günlerde öyle bir iddia ortada dolasiyor ki, ülke gündemini sarsmaya aday. Çünkü, sahte fatura ile mücadele etmesi, bunu yapanlarin burnundan getirmesi gereken Maliye bizzat kendisi sahte fatura isine bulasmis durumda. iddialara göre, insana 'bu kadar da olamaz' dedirten gelisme aynen söyle yasanmis:
Bundan bir süre önce Gelirler Kontrolörleri, "Gençlerbirligi, Ankaragücü ve Ankaraspor"u vergi incelemesine alir. Aylar süren inceleme sonucunda bu kulüplere vergi borcu çikarilir ve cezalar kesilir. 10 milyon YTL civarindaki cezalar kulüplerin iflahini keser. Söz konusu futbol kulüpleri uzlasma isteminde bulunur. Maliye Bakanligi kurmaylarindan olusan Uzlasma Komisyonu toplanir. Astronomik cezalarda önemli bir indirim karari çikar.
50 BiN YTL'LiK ZORUNLU BAgIs: Bu olay sicakligini korurken "adi bizde sakli'' üst düzey bir Maliye yetkilisi, Ankaragücü ve Gençlerbirligi Baskanlari'ndan Maliyespor'a yardimda bulunmalarini ister. Onlar da, "Olur sayin baskan. Elimizden ne geliyorsa yapalim" yanitini verirler. Bunun üzerine Maliye yetkilisi, "O zaman adini koyalim ve bu yardimi 50 bin YTL (50 milyar TL) olarak belirleyelim" der. Ancak, Gençlerbirligi Baskani ilhan Cavcav, her bir kulüp için bu miktarin çok fazla oldugunu söyler ve ortak verilmesi teklifinde bulunur. Teklif, Maliye Bakanligi'nin üst düzey ismince reddedilir. Kulüp yöneticileri de, yasadiklari sikintili dönemi de göz önüne alarak çaresiz zorunlu bagista bulunmaya karar verir. Fakat ortada bir sorun vardir. O da ödemelerin kulüplerce kayda geçirilmesi. Kulüpler, Maliye yetkilisinden bagis makbuzu ister. Kulüplerin, üzerinde Maliyespor yazan çekle yapacagi ödeme karsiliginda resmi kayda girmesi için yine resmi bir bagis makbuzu almalari gerekir. Tabii ki bunlarin mutlaka yetkililerin imzalarinin da bulundugu belge özelligi tasimalari da olmazsa olmaz kosuldur.
MALiYE'DEN sAsIRTAN TEKLiF: iste tam bu sirada Maliye'den ülke gündemini sarsacak teklif gelir: "Biz, size bir fatura gönderecegiz. Ancak, fatura Maliyespor'dan degil bir özel firmadan olacak. Siz, söz konusu bu firmadan spor malzemesi almis görünün ama parayi Maliyespor'a gönderin."
Ardindan Ankara Ulus'ta spor malzemesi satan firmanin faturasi gelir. Gençlerbirligi adina kesilen faturaya göre, sözde 50 bin YTL'lik spor malzemesi alinmistir. Elimizde bir örnegi bulunan bu faturadaki 20 kalem içinde neler yoktur ki... "3 bin Maliyespor bayragi, 3 bin tisört, 3 bin sapka". Buradan anlasilan, Gençlerbirligi, Maliyespor'un 3 bin bayragini alip, statlarda sallayacak.
YANIT BEKLEYEN SORULAR: iste tam burada can alici sorular basliyor:
Maliyespor paranin ödendigi agustos ayina ait bir bagis makbuzu kesti mi ve nerede?
Varsa, Gençlerbirligi müthis bir tesadüf eseri tam 50 bin YTL tutan ve içinde Maliyespor bayraklari bile bulunan bu alimi söz konusu fatura gönderen firmadan gerçekten yapti mi?
Parayi ödedigine dair bir belge var mi?
CEZASI AgIR HAPiS: Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde 'sahte fatura' söyle tanimlaniyor: "Sahte fatura gerçek bir muamele veya durum olmadigi halde bunlar varmis gibi düzenlenen belgedir." Nefes kesen iddiaya göre, Gençlerbirligi'nin ve diger söz konusu kulüplerin böyle bir alimi yok ama kulüp adina böyle bir fatura kesiliyor. Bunun yaptirimi yasaya göre, 18 aydan 3 yila kadar agir hapis cezasi. Çok ciddi bir ceza. ilginç olan, bu olayda isin bu sekilde yürümesine yön verenlerin, bu tip girisimleri yakalatmakla görevli olan Maliye'nin Bakanligi yetkilileri olmasi. simdi birileri çikip, "Gençlerbirligi, hem 50 bin YTL'lik alisverisi bu firmadan yapti, hem de Maliyespor'a bagis yapti." diyebilir. Ama o zaman, Maliye denetim elemanlarinin bu sabah derhal Gençlerbirligi ve diger kulüplerin depolarina gidip, "Çikarin bakalim bu binlerce Maliyespor bayragini, tisörtlerini ve diger kalemleri" demesi gerekiyor. Elimizdeki "irsaliyeli" faturanin üzerinde bu tip faturalarda olmasi gerekirken, mallari ne teslim edenin, ne de alanin imzasi bulunmuyor.
DENETLENENDEN BAgIs ALMAK ETiK Mi?: Kaldi ki Gençlerbirligi ve diger kulüplerin hesaplarini mercek altina alan Maliye elemanlarinin, denetledikleri kulüplerden, Maliyespor adina ister nakdi isterse ayni bagista bulunmasini istemesi ne kadar etik? is bu kadarla sinirli degil. Mesela, elimizdeki faturaya göre firma, Gençlerbirligi'ne mallari 21 Agustos'ta göndermis. Bu durumda, mallarin teslim alinmasina yönelik resmi belgelerin de ortaya konmasi sart. insanin aklina 'bu bagis sistemi sadece bu kulüplerle sinirli mi?' diye de sormak geliyor. Maliye Bakanligi yönetimi, ya bu sorulara tatmin edici yanitlari ya da ülke tarihinin en önemli trajikomik durumunun hesabini vermek durumunda.
-------------------
Bu haberi anti x den aldim. Konu ile ilgili görüstügüm yetkililer bu olayin oldugunu ancak kulübün kabul etmedigini yerine bagis makbuzu verildigini söylediler. Bilginize arz olunur. :)
|
|